Forever Aloe Vera Gel jest pełen wielu składników odżywczych, co czyni go zdrowym i wartościowym dodatkiem do każdego posiłku. Dlatego powstało tak wiele przepisów kulinarnych z aloesem w roli głównej lub pobocznej. Zobacz jakie przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie!
Zielona sałatka orzechowa z aloesem i soją – przepis #1
Składniki:
- 1 sałata
- 1 łyżka miodu Forever Bee
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 250g groszku cukrowego
- 4 szczypiorki, posiekane
- 100g młodych kapusty chińskiej
- 110g solonych orzeszków ziemnych
- Dressing
- 55g solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka miodu Forever Bee
- 180ml wywaru warzywnego
- 4 łyżki nasion sezamu
- 3 łyżki gęstej ciemnej soi
- 1 łyżka Forever Aloe Vera Gel
Porcji: 4
Przygotowanie:
Aby przygotować dressing, umieść orzeszki ziemne, miód, wywar warzywny, nasiona sezamu, ciemną soję i żel aloesowy w robocie kuchennym i zmiksuj. Uzyskany dressing odstaw na bok.
Do przygotowania sałatki, delikatnie podgrzej miód, olej i sos sojowy na patelni. Dodaj groszek cukrowy i lekko podsmaż całość przez kilka minut. Po czym zdejmij sałatkę z ognia i wrzuć szczypiorek, wymieszaj z chińską kapustą i posyp orzeszkami ziemnymi. Podaj z dressingiem na boku. To danie dobrze niezwykle dobrze komponuje się z wieprzowiną.
Kebaby z kurczaka z dipem z aloesu i awokado – przepis #2
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka bez kości, pokrojone w plastry
- 4 chlebki pita
- 1 cytryna pokrojona w cząstki
Składniki marynaty:
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki chilli w proszku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Dip z aloesu i awokado
- 2 awokado
- 2 łyżki żelu aloesowego Forever
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 cytryna, wyciśnięty sok
- 1 ząbek startego czosnku
- garść posiekanej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Porcji: 4
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty z odrobiną soli i pieprzu. Dodaj kawałki kurczaka i odstaw całość do lodówki na 20 minut. Umyj awokado i usuń pestki - dodaj do miski wraz z aloesem i składnikami dipu z awokado. Rozgnieć widelcem i odstawić na bok. Po czym rozgrzej patelnię i dodaj zamarynowanego kurczaka. Smaż do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości (od czasu do czasu obracając). Na innej suchej patelni, podgrzej chlebki pita (około 30 sekund na stronę). Rozetnij chlebki, napełnij je kurczakiem i dipem; podawaj z wyciśniętą cytryną.