Sałatka orzechowa i... kebab!

Forever Aloe Vera Gel jest pełen wielu składników odżywczych, co czyni go zdrowym i wartościowym dodatkiem do każdego posiłku. Dlatego powstało tak wiele przepisów kulinarnych z aloesem w roli głównej lub pobocznej. Zobacz jakie przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie!

Zielona sałatka orzechowa z aloesem i soją – przepis #1

Składniki:

  • 1 sałata
  • 1 łyżka miodu Forever Bee
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250g groszku cukrowego
  • 4 szczypiorki, posiekane
  • 100g młodych kapusty chińskiej
  • 110g solonych orzeszków ziemnych
  • Dressing
  • 55g solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka miodu Forever Bee
  • 180ml wywaru warzywnego
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 3 łyżki gęstej ciemnej soi
  • 1 łyżka Forever Aloe Vera Gel

Porcji: 4

Przygotowanie:

Aby przygotować dressing, umieść orzeszki ziemne, miód, wywar warzywny, nasiona sezamu, ciemną soję i żel aloesowy w robocie kuchennym i zmiksuj. Uzyskany dressing odstaw na bok.

Do przygotowania sałatki, delikatnie podgrzej miód, olej i sos sojowy na patelni. Dodaj groszek cukrowy i lekko podsmaż całość przez kilka minut. Po czym zdejmij sałatkę z ognia i wrzuć szczypiorek, wymieszaj z chińską kapustą i posyp orzeszkami ziemnymi. Podaj z dressingiem na boku. To danie dobrze niezwykle dobrze komponuje się z wieprzowiną.

Kebaby z kurczaka z dipem z aloesu i awokado – przepis #2

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka bez kości, pokrojone w plastry
  • 4 chlebki pita
  • 1 cytryna pokrojona w cząstki

Składniki marynaty:

  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki chilli w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Dip z aloesu i awokado
  • 2 awokado
  • 2 łyżki żelu aloesowego Forever
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 cytryna, wyciśnięty sok
  • 1 ząbek startego czosnku
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Porcji: 4

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty z odrobiną soli i pieprzu. Dodaj kawałki kurczaka i odstaw całość do lodówki na 20 minut. Umyj awokado i usuń pestki - dodaj do miski wraz z aloesem i składnikami dipu z awokado. Rozgnieć widelcem i odstawić na bok. Po czym rozgrzej patelnię i dodaj zamarynowanego kurczaka. Smaż do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości (od czasu do czasu obracając). Na innej suchej patelni, podgrzej chlebki pita (około 30 sekund na stronę). Rozetnij chlebki, napełnij je kurczakiem i dipem; podawaj z wyciśniętą cytryną.

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.