Polędwiczka z kurczaka z młodymi ziemniakami

Trzeciego dnia programu Clean 9 włączamy do naszego menu dania, których nie zawiera zestaw C9. Przepisy na ich przygotowanie znajdują się w broszurze. Możemy jednak skorzystać z własnych propozycji.

W trakcie programu C9 od trzeciego dnia przygotowujemy posiłek o kaloryczności mniej więcej 600 kcal w przypadku kobiet, a dla mężczyzn może to być nawet 800 kcal. To może być naprawdę spora porcja, jeśli tylko produkty są dobrane umiejętnie.

Dziś prezentujemy Wam letnią propozycję na obiad lub kolację, jeśli szukacie inspiracji na posiłki w trakcie C9 i nie tylko. Waga składników i później ich kaloryczność przedstawiona jest w wersji dla pań i panów.

Potrzebne produkty (2 porcje):
• młode ziemniaki 600g (250g/350g)
• polędwiczki z kurczaka 350g (150g/200g)
• fasolka szparagowa 120g
• cukinia 200g
• buraki 200g
• oliwa z kurkumą w sprayu
• oliwa z chili
• papryka ostra mielona
• bazylia
• przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki myję pod bieżącą wodą, kroję na połówki - ja kupując wybieram te dość małe, by sprawnie podzielić je na części. Układam je na papierze do pieczenia polewam oliwą z chili, posypuję delikatnie przyprawą do ziemniaków. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.


2. Na płycie grilla kontaktowego rozkładam papier do pieczenia, spryskuję go oliwą w sprayu z kurkumą (taką mam pod ręką, ale polecam też inne smaki, wybór jest ogromny). Na papierze układam polędwiczki z kurczaka, znów używam sprayu tym razem na ich wierzchu, posypuję je bazylią i ostrą papryką, nakładam na nie papier i zamykam grill. Piekę je na maksymalnej mocy urządzenia około 10 minut.


3. Ucinam końcówki fasolki szparagowej i gotuję je około 5-7 minut w garnku z sitkiem, wypełnionym wodą do poziomu adekwatnej ilości fasolki - tak, by sięgała jej czubków. W przypadku grubszej fasolki, czas gotowania można wydłużyć. 


4. Cukinię i buraki kroję w plastry, rozkładam na drugiej tacy do piekarnika - na papierze do pieczenia, dokładam do piekących się ziemniaków, najlepiej nad nimi. Spryskuję warzywa oliwą w sprayu. Piekę je do 10 minut, przy tej samej temperaturze co ziemniaki, 200 stopni.

 
5. Wyjmuję jednocześnie ziemniaki i cukinię z burakami. Ziemniaki posypuję koperkiem.


6. Gotowe!

Makroskładniki:

508kcal / 629kcal
Węglowodany - 6 g / 76,4 g
Białka - 42,1 g / 54,8 g
Tłuszcze - 10,2 g / 10,9 g

Jak widać w wersji dla panów, choć talerz wyszedł ogromny, nadal daleko do 800 kcal. W ulotce C9 znajdziemy informację, że można sporządzić dodatkowy koktajl w ramach tego posiłku, taki deser to naszym zdaniem idealne dopełnienie tego zestawu, o ile znajdzie się jeszcze na nie miejsce (choć legenda głosi, że na desery jest drugi żołądek!). Smacznego!

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.